Gezoomde valkparkieten.

Gezoomde valkparkieten komen nog niet heel veel voor, al wint hun populatiteit steeds meer terrein bij valkparkietkwekers. Deze mutatie is een dominant verervende mutatie, slechts een ouder hoeft het te zijn om het door te geven aan de kuikens. De mutatie komt voor in enkelfactorig (EF) en dubbelfactorig (DF). De vogels hebben een duidelijk lichtere lichaamskleur dan hun 'gewone' soortgenoten. De vogels vertonen op de rug en vleugels een gezoomd effect waarbij de veer een duidelijk donkere rand vertoond met een lichtere kern. Gezoomde vogels zijn soms lastig te herkennen, daar de vogels pas na een aantal jaar goed op kleur zijn gekomen. Op dit moment heb ik drie gezoomde valkparkieten in mijn bestand en hoop ik een gezonde sterke lijn met deze vogels op te kunnen bouwen.
 

Bleekmasker valkparkieten.

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de bleekmasker valkparkiet een opgebleekt masker. Ook de wangvlek is duidelijk opgebleekt. Bleekmasker is een recessief verervende mutatie, dit betekend dat beide ouders het moeten zijn of bij zich moeten dragen, wil het tot uiting komen bij de kuikens. In tegenstelling tot veel mutaties, kunnen bij bleekmasker zowel man als pop split zijn. Bleekmasker wordt makkelijk verward met geelwang, aangezien beide mutaties op elkaar lijken. Bleekmasker en geelmasker komt relatief weinig voor, aangezien de kweek hiervan lastiger is dan andere mutaties. Bleekmasker is tegenwoordig steeds meer te zien in combinatie met andere mutaties, te denken aan; lutino, gezoomd en witmasker. Vooralsnog heb ik twee bleekmasker valkparkieten in mijn bestand, dus zal het een uitdaging zijn om in de toekomst een mooi lijn hiermee op te zetten.
 

Overige valkparkieten.

Naast de iets specifiekere mutaties, heb ik uiteraard ook meer voorkomende mutaties in mijn valkparkietenbestand. Onder andere: lutino witmasker, wildkleur, cinnamon witmaker, cinnamon opaline en bont. Alle valkparkieten zullen het komende seizoen (2018) ingezet worden in een koloniale kweek. Sommige van hun worden gekoppeld vanwege mutatie en de rest heeft een vrije partnerkeuze. Er is tot nu toe één mutatie, waar ik geen exemplaar van heb zitten, maar wel graag zou willen. En dat is een lutino, liefst een man. Maar gelukkig heb ik wel een man welke split is voor lutino, dus hopelijk heb ik volgend seizoen een lutino man of pop in de blokken liggen!
 

Eén van de eerste valkparkieten die ik aangeschaft heb, was één van Marjolijn van der Hert. Ook wel bekend onder de naam ValkenVilla Valthermond. Zij is een zeer goede en waardevolle vriendin van me geworden en onder tussen is er een soort van 'samenwerking' om in de toekomst een goede gezonde kweeklijn op te zetten met de valkparkieten. Onderling worden valken uitgewisseld om de mutaties zo goed mogelijk te kunnen kweken.