Let op: Wij zijn gestopt met grasparkieten! Inmiddels zijn alle vogels verkocht en wachten op verhuizing naar hun nieuwe baasjes. Wij gaan ons volledig richten op het houden en kweken van valkparkieten!

 

Cinnamon grasparkieten.

De kleurslag cinnamon is een geslachtsgebonden mutatie, waarbij de tekening op de vleugels bruin is. Zoals de naam doet vermoeden wordt deze kleurslag ook wel kaneelkleurig genoemd. Cinnamon vogels zijn direct bij de geboorte al te herkennen aan de robijnrode kleur van de oogkassen. Na het openen van de ogen, zal deze kleur donkerder worden en is het verschil met een zwartoog niet meer te zien. Cinnamon doet de lichaamskleur van de vogel vervagen, waardoor deze vogels altijd lichter gekleurd zijn dan hun niet cinnamon soortgenoten. Cinnamon komt voor in alle andere kleuren en heeft een verscheidenheid aan tekening door bijv. spangle, opaline, bont en zelfs texas clearbody.
Deze kleurslag vind ik erg bijzonder en interessant en ik hoop hierin een mooie kweeklijn op te kunnen zetten en het cinnamon in veel verschillende kleurslagen terug te kunnen laten komen.
 

Texas Clearbody grasparkieten.

De Texas Clearbody (TC) stamt uit 1950 en is voor het eerst gezien in de Amerikaanse staat Texas. De TC vererf net als cinnamon geslachtsgebonden en geven de vogel ook een vervaagde lichaamskleur. De buik van de vogel is bijna wit of geel, afhankelijk van de kleurslag. Vaak is alleen op de stuit, vlak boven de staart nog de originele kleur van de vogel te zien. De tekening op de vleugel is zwart, met uitzondering van de cinnamon TC, en loopt in de vleugelpunten licht uit. 
De kleurslag is populair onder kwekers en komt dus ook vrij veel voor. Op zich dus niet meer een hele uitzonderlijke mutatie. Maar voor mij wel, aangezien ik heel erg graag cinnamon in deze mutatie wil kweken. Iets wat vrij weinig voorkomt en ook moeilijk te kweken is. Er wordt gezegd dat er maar 3% kans is om deze mutatie te kweken, een mooie uitdaging dus!
 

Bovenstaande informatie is mij mede mogelijk gemaakt door Engelien van Wijk, oftewel Grasparkieten-kweek. Voor meer informatie over de verschillende kleurslagen verwijs ik u naar haar boek; Kleurslagen bij grasparkieten.

 

Tevens is Engelien een zeer gewaardeerde vriendin van me en heb ik vele mooie grasparkieten aan haar te danken en nog regelmatig hebben we contact over de gezondheid en de kweek van mijn vogels. Ook Hélène van Berkel en Debby Keehnen zijn zeer goede en waardevolle vriendinnen en tevens collega kwekers, waarmee onderling vogels worden uitgewisseld om een zo sterk en gezond mogelijk kweeklijn op te zetten met de grasparkieten.